Comments are off for this post

Columbia Üniversitesi’nde Osmanlı’nın Ermeni Bestecileri (AGOS)

Columbia Üniversitesi’nde Osmanlı’nın Ermeni Bestecileri

New York’taki Columbia Üniversitesi’nde Ermeni Soykırımı anmaları sırasında Osmanlı müziğine büyük katkılarda bulunmuş, aralarında ilk Türkçe operayı yazan Dikran Çuhacıyan, Fenerbahçe’nin ilk marşını besteleyen Krikor Sinanyan ve Osmanlı’nın ilk piyano virtüözü Stephan Elmas’ın da bulunduğu Ermeni müzisyenler de anıldı. Avedis Hadjian yazdı.

18 Mayıs 2013 Cumartesi 08:23

Cecee Pantikian, Ani Bukujian, Aleksandr Nazaryan ve David Bakamjian’ın eşlik ettiği,
mezzo soprano Solange Merdinian tarafından  yorumlanan Karachian’ın “Oror Im Balas”ı

Avedis Hadjian

ABD’deki Columbia Üniversitesi İtalyan Akademisi, Ermeni Soykırımı anmasında, Osmanlı İmparatorluğu’nun Ermeni bestecilerini yad etmek için 200 kişinin toplandığı bir müzik şöleniyle hınca hınç doldu. Bu anma şölenini AGBU Gösteri Sanatları Bölümü düzenledi. Etkinlik sayesinde, New Yorklu  izleyiciler, tarihlerinde ilk kez çok nadir duyulan besteleri dinleme şansını yakaladılar. Etkinliğin sponsorluğunu, Columbia Üniversitesi Ermeni Topluluğu, Columbia Üniversitesi Ermeni Merkezi ve AGBU Üniversitesi Sosyal Yardımlaşma Birimi üstlendi.

AGBU Gösteri Sanatları Bölüm Balkanı Hayk Arsenyan,

İtalyan Akademisi’nde açılış konuşmasını yaparken

 

 

 

Etkinlik boyunca misafirler, aralarında Gomidas, Alemşah, Elmas, Kanaçyan, Manas, Sinanyan ve Çuhacıyan’ın da yer aldığı Osmanlı İmaparatorluğu’nun Ermeni bestecilerine ait eserlerin keyfini çıkardılar. AGBU Gösteri Sanatları Bölüm Başkanı ve etkinliğin protokol yöneticisi Hayk Arsenyan, açılış konuşmasında, Ermenilerin Osmanlı İmparatorluğu’nda müziğe yaptığı katkılardan söz etti:

“Ermenilerin Osmanlı’nın müzik geleneğinin inşaasına yaptıkları kültürel katkıların boyutu dudak uçuklatacak seviyededir. İlk Türkçe opera, aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk müzik topluluğu ve opera birliğinin de kurucusu olan Dikran Çuhacıyan tarafından yazıldı; Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk salonu ve sonraki senfoni orkestraları Krikor Sinanyan tarafından oluşturuldu; Ermeni konser piyanisti Stephan Elmas, Osmanlı’nın ilk virtüözü olarak Batı’da ün saldı. Liste, Türk klasik müziğininin ilk nota sistemini oluşturan Hampartsum Limonciyan’la devam ediyor. Dünyaca ünlü Zildjian ‘Türk simballeri’, bir Ermeni simyacı olan Avedis Zildjian tarafından 17. yy. başlarında yaratıldı ve neredeyse 400 yıllık Zildjian, günümüzde dünyada bilinen en eski aile şirketlerinden biridir.”

Arsenyan, AGBU Gösteri Sanatları Bölümü’nün, Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşamış ve eser yaratmış olan tüm Ermeni atalarının zengin mirası onuruna, Soykırım’ı anmayı ve onların genellikle çok bilinmeyen eserlerini daha büyük kitleler için gün ışığına çıkarmayı arzuladığını söyledi.

Konser, katılımcıların alkış yağmuruna tuttuğu, Gomidas Dörtlüsü’nün çaldığı parçalarla sonlandı.

(New York’tan Armine Minassian ve Nicole Zabounian’ın katkılarıyla)

Comments are closed.