Comments are off for this post

Ստամբուլում կբեմադրվի «Անուշ» պարային թատրոնը (Արմենպրես)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17:21, 6 Մարտ, 2013

ԵՐԵՎԱՆ, 6 ՄԱՐՏԻ, ԱՐՄԵՆՊՐԵՍ: Հայ գրականության և երաժշտական արվեստի գլուխգործոցներից մեկը` «Անուշ»-ը, ժամանակակից պարային բեմադրությամբ կներկայացվի հանդիսատեսին Թուրքիայում: Պարային թատրոնը Ստամբուլի հայաշատ Շիշլի թաղամասում կբեմադրվի` ի նշան վերջինիս ստեղծման 100-ամյակի: Այս մասին հաղորդում է  «Արմենպրես»-ը` վկայակոչելով թուրքական Aksam պարբերականը:

««Անուշ»-ը հատուկ տեղ է զբաղեցնում մինչ օրս արած իմ նախագծերի շարքում: Մեր կողմից ընդունված դասական ոճի օպերան հարմար չէր պարի հետ ձուլելու համար, քանի որ ես այս պատմությունը այլ տեսանկյունից եմ հասկանում: Այդ պատճառով փոխում եմ գաղափարն ու դեպքերի ընթացքը»,- պատմում է ներկայացման բեմադրիչ Լևոն Թաբերյանը: Բեմադրությանը կմասնակի 24 հոգուց բաղկացած անձնակազմը: «Իմ հերոսն ու իրական Անուշը տարբերվում են իրարից: Բեմում շատ անգամ երկու Անուշ է լինում: Երբեմն հասկացող, ըմբռնող, երբեմն էլ պայքարղ երկու Անուշ»,- ընդգծել է Թաբերյանը:

«Անուշ»-ի ցուցադրությունը նախատեսվում է մարտի 9-ին, 13-ին, 19-ին և ապրիլի 4-ին Շիշլիի մշակույթի կենտրոնում տեղական ժամանակով 21:00-ին:

 

Published on Mar 8, 2013

Prodüksiyon: Pangaltı Lisesi’nden Yetişenler Derneği
Proje/Koreografi: Levon Taberyan
Yapım: Sar Tv Yapım Sinema Grubu
www.anusholmak.com

Yönetmen/Görüntü Yönetmeni
Sayat Dağlıyan/Onur Barış
Işık: Arek Nişanyan
Kurgu Asistanı: Aral Melikyan
Kamera Asistanı: Gökhan Küçük
2. Kamera: Kayane Gavrilof

Gösterim Tarihleri: 9 Mart 2013, 13 Mart 2013 (Gala), 19 Mart 2013, 4 Nisan 2013
(Sonraki gösterim tarihleri yakında açıklanacaktır.)
Saat: 21.00 Kent Kültür Merkezi(Sinema), Şişli

https://www.facebook.com/PLYD1946

“ANUŞ OLMAK” Dans Tiyatrosu Hakkında

Ermeni efsanesi olarak bilinen öykü, “Anuş Olmak” ile klasik anlatımının dışına taşıyor. Farklı bir bakış açısıyla, farklı bir tarzda ve farklı karakterlerle, güncel ve çarpıcı bir yorumla sahnelenmeye hazırlanıyor. Bu yorumda, Armen Dikranyan’ın bestesi olan klasik operanın ezgisi, modern dans hareketleri ile yorumlanarak, dans tiyatrosu tarzında sunuluyor. İşlenen, doğrudan öykünün kendisi değil, yaşanırken verdiği varsayımsal duygu ve bıraktığı izlenimdir.

ANA FİKİR
Hepimizin önceden yazılmış bir kaderi vardır. İstesek de istemesek de bunu yaşarız ama neler yaşayacağımızı bilemeyiz. Anuş ise kendi kaderini biliyordu, bunu bilerek yaşadı ve kötü sonuna bilerek koştu. Burada işlenen, Anuş’un öyküsü değil, Anuş olmanın ağırlığıdır. Nasıl biteceğini bile bile, kötü kaderini yaşamasının kaçınılmazlığıdır.

KONU
Oyun, Kahin’in Anuş’un rüyasına girerek ona acı kaderini izletmesiyle başlar. Anuş’un kaderinde, çok sevdiği iki erkekten birinin ölümüyle sonuçlanan kişilik savaşlarının ortasında kalmak, yaşamla ölüm arasındaki ince çizgide, ailesi ve arkadaşlarının gözü önünde kendi sonuna doğru yürümek vardır.

YORUM
Sahnede Anuş; biri bugünü, diğeri geleceği temsil eden, iki ayrı kişilik olarak canlandırılmaktadır. İkisinin karşılıklı çatışmaları, içsel savaşları, birinin yaşama arzusuna karşın, diğerinin tevekkülle ölüme koşması işlenmektedir.

İZLENİM
Sıradan bir kızdı Anuş… Sıradan bir kız gibi aşık oldu. Ağabeyinin kurşunu ile ölen sevgilisine kavuşabilmek için ölmekten başka çaresi yoktu. Kendini uçurumdan aşağıya atarak ölüme koştu.

Onun düğünü, bizim cenazemiz…

Fragman Müzik
From Anoush opera – Ampi takic
Composer : Armen Tigranian
Lilit Adibekyan, Soprano

“This project is a non-profit project”

www.youtube.com/sartvyapim
sartvyapim@gmail.com

Comments are closed.